Stjernesildre

Saxifraga stellaris. Bildet viser de to røde kapslene (som inneholder frø), omgitt av støvbærere. Den ene av støvbærerne er åpen, de andre har ennå ikke åpnet seg. Bildet viser med andre ord at de hunnlige delene av blomsten er ferdig utviklet før de hannlige delene (med støvbærerne). Dette hinder selvbestøvning. På bildet ser vi også de nedbøyde begerbladene. I hver kapsel er det flere frø. De er lette, bare 0,1 mg, og spres lett med vinden. De holder seg også lett flytende, slik at de kan spres med bekker og sig. Både vind- og vannspredning bidrar dermed til å spre planten til nye voksesteder. Stjernesildre er en vanlig plante i fjellet, på våte steder, langs bekker og sig, ofte i snøleier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *