The term “bugs” is an unofficial and indeed informal expression for evertebrates (ryggradsløse dyr). It includes insects of all kinds, both terrestrial and aquatic, as well as non-insect arthropods, such as spiders and harvestmen. Bugs also includes snails and crustaceans. For the sake of simplicity I also included frogs, although they belong to the vertebrates (virveldyrene). Even more informal and unofficial is the word “bugster”, a person taking an interest in bugs. I met the word bugster in John Acorn´s inspiring book Bugs of British Columbia. A bugster is a person fascinated by insects and alike and who enjoy them for no other reason than their intrinsic niftinness. In this gallery I collected images of some of the bugs I met at Fillefjell. There are certainly many more to discover and the ones shown here are just some of many. Enjoy!
Om våren samler det seg mange insekter på snøen, som våpenflua på bildet her.
Aeshna caerulea. Øyenstikkerne er varmekjære insekter. For at de skal kunne fly i lengre tid, må kroppstemperaturen være høyere enn i omgivelsene. For å kunne oppnå det, må de sole seg! Det gjør de ved å sette seg på steiner og andre underlag som varmes opp av solen. Vi kan også ofte se dem på telefonstolper og planker som er lagt ut over våte stier, som på stien mellom Varden-feltet og Kongevegen. Flere av bildene i galleriet er tatt her. Når øyenstikkerne har fått opp kroppsvarmen, er de fantastiske flygere. De kan sammenlignes med et kamphelikopter eller et jagerfly. De er utrolig raske, og har også evne til raske og brå bevegelser i lufta. De kan også stå helt stille i lufta, akkurat som et helikopter. Øyenstikkerne er utrolig fascinerende. Navnet har de trolig fått av de utstikkende øynene.
Aeshna subarctica. Øyenstikkerne er blandt de største insektene våre. Legg merke til den røde edderkoppen på bildet, den fungerer som en målestokk!
Aeshna subarctica. Øyenstikkerne er predatorer (rovdyr). Deres evne til raske og presise bevegelser i lufta gjør at de lett kan fange andre insekter i flukt. Torvmoseøyenstikkeren på bildet har fanget et stankelbein, og slått seg ned på en stolpe for å fortære sitt bytte.
Somathochlora alpestris. Øyenstikkerne stikker ikke folk i øynene, som en journalist i Bergens Tidende tydeligvis trodde da hun laget overskriften på et oppslag i avisa. Tittelen var kanskje fengende, men fullstendig feil. Bare for at det skal være helt klart: øyenstikkerne stikker ikke! Fjellmetalløyenstikkeren er en alpin art som er utbredt i fjellområder i Skandinavia, i Alpene og andre europeiske fjell.
Hånda er målestokk, og viser hvor liten denne sneglen er. Den lever nede i vannet, og kommer aldri på land.
Lymnea peregra, Nedre Skavlegilstjørn. Trives i vann med høy pH (6-7,5) og blødt vann (0,5-2 ∘dH). Viktig mat for aure
Gammarus lacustris, hann, 20 mm lang, fotografert i Nedre Skavlegilstjørn. Marflo er en av aurens viktigste matkilder. Den er en liten reke, altså et krepsdyr, som gir rødfarge til fiskens kjøtt.