I 1984 fant jeg den sjeldne orkideen myrflangre (Epipactis palustris) i sanddyneområdet Åkrasanden-Liknes. Funnet var oppsiktsvekkende, og markerte ny nordvestgrense for arten i verden! Nærmeste kjente forekomst er på Ogna på Jæren. Forekomsten ble omhyggelig registrert med det formål å følge nøye med i populasjonens videre utvikling. Den ble registrert igjen i 1985, men da jeg kom tilbake i 1986 var den ikke å se. Den var beitet vekk av husdyr! Jeg har vært tilbake hvert år siden, men resultatet har alltid vært det samme: ingen myrflangre å se. I 2012 gikk jeg igjen over det samme området, og der: hva så jeg? Små, 3-5 cm høye blader, godt skjult mellom gras og andre vekster. De var likevel ikke til å ta feil av – det var myrflangre!!! Da jeg kom tilbake noen uker senere, var jeg spent – ville den være i blomst? Det var den! I samarbeid med kommunen og grunneieren er det gjort tiltak for å hindre at den igjen blir beitet vekk. La oss håpe den får stå i fred utvikle seg videre. Myrflangre er en av de sjeldneste plantene i Norge, og den er fredet. Forekomsten av myrflangre er svært sårbar for tråkk og andre forstyrrelser. Nøyaktige opplysninger om voksested må ikke legges ut på Artsdatabanken og andre vidåpne porter.
Brudespore (Gymnadenia conopsea) er en av våre flotteste orkideer. På Karmøy er den i dag bare kjent fra Ådland og Liknes. Den trives på baserik grunn, som i kalkrike sanddynebakker.
Stortveblad (Listera ovata) er en høyreist orkide som liker seg i frisk grasmark. Botanikeren Fredrik Christian Schübeler som besøkte Karmøy i 1854 var den første som registrerte stortveblad på Karmøy, på “Augvaldsnæs” og “AkreHavn”. I dag er den kjent fra Liknes, Hemnes, Sandvesanden og Mjølhussanden.
Islandsgrønnkurle ble funnet på Ådland i 1954. Siden har ingen sett den der, men det er en art som bare spesialister kjenner til, og den er lett å overse, også for spesialister. Bildet er fra Orre på Jæren, men det interessante spørsmålet her er: vokser denne fremdeles på Ådland? Med dette bildet håper jeg flere kan være med å se etter denne sjeldne orkideen. Den vokser i tørr dyneeng, slik vi har flere av på Ådland.