Kysten mellom Sandhåland og Skårnes er et mektig stykke natur. Kystlinja er rettskåren med få viker og bukter. Unntak er Otravik, Breivik og Hølpesvika.
Kysten her er bygget opp av vulkanske bergarter i det såkalte Vest-Karmøy eruptivkompleks. De er harde og motstandsdyktige, og tåler det ustanselige presset fra storhavet.
Det svarte beltet langs stranda er lavet marebek (Verrucaria maura). Vanligvis danner marebek et smalt belte i flomålet, men på eksponerte kyster som her, blir det mye breiere.
Xenolitter er boller av en bergart, her gabbro, som er innbakt i en annen bergart, her granitt. Xenolittene er revet løs fra en eldre bergart (gabbro) da yngre, smeltet granitt trengte seg igjennom den gamle gabbroen som bygger opp det vi i dag kjenner som Aust-Karmøy. Granittsmelta rev med seg bruddstykker av gabbro, men disse bruddstykkene ble ikke smeltet helt om, og vi kan se dem tydelig den dag i dag, millioner av år etter at denne dramatikken fant sted.
Littoralbasseng er dammer i fast fjell. De er fylte med vann, men vann av vekslende type. I perioder med mye nedbør er vannet i littoralbassengene ferskt, i perioder med sterk pålandsvind får bassengene tilført saltvann. Saliniteten i littoralbassengene er svært vekslende, og det gjør at de inneholder få, men spesialiserte arter. I bassenget på bildet vokser flôtgras (Sparganium angustifolium). Littoralbasseng regnes for en egen naturtype.