Ulsetstemma is a small wetland with a lake surrounded by moors, mires and forests. The distance to the shopping mall and other built-up areas in Åsane is short, but the flora and fauna in Ulsetstemma is surprisingly diverse. The red deer is abundant, as well as ducks and passerines. During winter whooper swans can sometimes be seen. The area is also rich in dragonflies, and the moss flora is varied. Ulsetstemma is one of my favourite spots.
Stri kråkefot (Lycopodium annotinum ssp. annotinum). Bildet er tatt med to små blitser festet til fronten av objektivet. De gir lys til og fremhever hovedmotivet, mens bakgrunnen blir liggende i mørke, uten forstyrrende elementer.
Storhoggtann (Tritomaria quinquedentata) er en vidt utbredt art. Et typisk kjennetegn er skjeve blad med finner i kanten.
Storstylte, før kalt stor tretannmose, (Bazzania trilobata) vokser ofte i store tuer under store steiner eller på berghyller i fuktig skog. Den er en av våre største bladaktige levermoser. På bildet kan vi se tynne, hvite flageller. Det er små greiner med rhizoider og små blad som er festet på hovedskuddet. Rhizoidene er trådaktige, rotlignende utvekster. De er fargeløse og oftest encellede, og bidrar til å feste mosen til underlaget.
Matteflette (Hypnum cypressiforme) er en vanlig mose i skog og hei. Den vokser på jord og stein. Den har en viktig rolle i økosystemet ved at den produserer humus og bidrar til dannelsen av jord.
Bjønnkam (Blechnum spicant) tåler lite frost, og den vokser derfor bare langs kysten. Den er en avansert bregne i utviklingshistorisk perspektiv, i den forstand at den har differensierte blad. Noen blader tar seg av fotosyntesen, mens andre produserer sporer. De fleste bregnene har bare en type blader, og de tar seg av både fotosyntese og sporeproduksjon. Bregnene hører til de gamle plantene på jorda, og de er mye eldre enn blomsterplantene. Det var først med blomsterplantene vi så utviklingen av spesialiserte plantedeler (med blader og blomster), men bjønnkam viste vei mot en slik utvikling. På bildet ser vi et grønt blad av bjønnkam. Disse bladene er alltid sterile, de produserer aldri sporer. Sporene dannes på egne, spesialiserte blad (se neste bilde).
Steinkorkje (Ochrolechia parella) er et lav som har vært brukt til plantefarging. Den vokser på stein og berg, og gir gulbrun farge på garnet.
Min kollega og venn Torstein Solhøy er ekspert på snegler. Fra han har jeg lært bleikkjølsneglen (Lehmannia marginata) å kjenne. Den beiter på alger på stein og berg, og den kryper også opp i trær for å beite på alger og lav der. Den er oftest å se om kvelden, da det er høyere luftfuktighet. Om dagen søker den mot sprekker, under løv og løs bark.